פורסם ב- כתיבת תגובה

עריסה לתינוק

עריסה, עריסה שעל הקיר, מי הכי יפה בעיר?


את העדות לעריסה העברית הקדומה ביותר אפשר למצוא בשמות ב': וַיֵּלֶךְ אִישׁ, מִבֵּית לֵוִי; וַיִּקַּח, אֶת-בַּת-לֵוִי. וַתַּהַר הָאִשָּׁה, וַתֵּלֶד בֵּן; וַתֵּרֶא אֹתוֹ כִּי-טוֹב הוּא, וַתִּצְפְּנֵהוּ שְׁלֹשָׁה יְרָחִים. וְלֹא-יָכְלָה עוֹד, הַצְּפִינוֹ, וַתִּקַּח-לוֹ תֵּבַת גֹּמֶא, וַתַּחְמְרָה בַחֵמָר וּבַזָּפֶת; וַתָּשֶׂם בָּהּ אֶת-הַיֶּלֶד, וַתָּשֶׂם בַּסּוּף עַל-שְׂפַת הַיְאֹר. וַתֵּתַצַּב אֲחֹתוֹ, מֵרָחֹק, לְדֵעָה, מַה-יֵּעָשֶׂה לוֹ. וַתֵּרֶד בַּת-פַּרְעֹה לִרְחֹץ עַל-הַיְאֹר, וְנַעֲרֹתֶיהָ הֹלְכֹת עַל-יַד הַיְאֹר; וַתֵּרֶא אֶת-הַתֵּבָה בְּתוֹךְ הַסּוּף, וַתִּשְׁלַח אֶת-אֲמָתָהּ וַתִּקָּחֶהָ.

מה אנו למדים מכאן? שלבת פרעה היה טעם טוב. הבחורה רואה סלסילה נאה משייטת לה בכיף בנילוס, והפרעונית, שיודעת לזהות הזדמנויות, מיד שולה אותה מן המים. המילה עריסה אמנם לא היתה קיימת אז, אבל ברור שמדובר בעריסה, שהרי הגומא הוא צמח מים גמיש ורך והדרך היחידה להפוך אותו לתיבה היא לקלוע אותו. מים רבים זרמו מאז בדלתא של הנילוס, אי אלו מהפכות, כולל זו התעשייתית, עברו על האנושות, ולמרות כל המכשור, המכניקה והאווירונאוטיקה, עריסה לתינוק נותרה נאמנה למקור. אותה טכניקה ואותם חומרים ששימשו את בת לוי ליצירת העריסה המשייטת, משמשים גם היום קולעים ברחבי העולם שמתקינים תיבות משה כמו לפני אלפי שנים, רק בשינויים קלים.

עריסה מושלמת

העריסה המשגעת הזו עוצבה על ידי Kenneth Cobonque שעיצב ליין שלם של מוצרים קלועים, כולם בעבודת יד כמובן. אם רק תרצו תוכלו להרכיב סט שלם של ריהוט שעשוי כולו בטכניקה הזו ותוכלו להתאים את עריסת התינוק למיטה שלכם, או שלו, לכורסאות הסלון וגם לפינת הזולה. מסגרות הרהיטים שלו עשויות מתכת ועליהן נקלעים, או יותר נכון נמתחים, ענפי רטאן, הנקשרים בחוטי ניילון שקופים ויוצרים שילוב מושלם בין ישן לחדש, שמיתרגם לריהוט נוסח חופשה אינסופית באי אקזוטי. העריסה הזו מצליחה לשלב באופן מושלם מסורתי עם מודרני, טבעי עם סינתטי, ומאששת את המשוואה העתיקה פשוט=אסתטי. המחיר, אגב, אקזוטי אף הוא: 869 יורו (4380 שקל).

עריסת ריקשה

עריסה ריקשה

על עריסת הריקשה המהממת הזו אחראית המעצבת האיטלקייה michaela Baldessari. העריסה מיוצרת באיטליה, קלועה מנצרים בטכניקה פשוטה, ובעצם מה שחדש בה הוא העיצוב יוצא הדופן שלה שגורם למתבונן לשאול את עצמו למה בדיוק משמש הרהיט שעומד לפניו. העריסה מגיעה עם כל הציפויים והמובייל והייתי שמחה להניח עליה יד ולבדוק את ההיגוי שלה וגם את מערכת הבלמים. אין ספק שהעריסה הזו היא נצחית, וילדים קטנים ימצאו בה שימושים כיד הדמיון גם הרבה שנים אחרי שיצאו מהעריסה. שלכם תמורת 1,663 דולר.


תיבת משה

זהו כנראה הגלגול הקדום ביותר של הסלקל, שבניגוד לאלה של היום הוא באמת קל. העריסה הזו עשויה בטכניקת הליפוף: חוט רך וארוך כמו רפיה מלופף סביב עשב אחר ונתפר לשורה שלפניו. המוזס בסקט קלה מאוד ושוקלת בערך חצי קילו. היא מונחת על סטנד של רגליים שאפשר לפרק אותה ממנו בקלות כדי לשאת את התיבה עם הילד שבתוכה ממקום למקום. המוזס בסקט מאוד פופולרית בארצות הברית ובאירופה, היא נוחה לשימוש, אינה תופסת הרבה מקום, ובשל העלות הנמוכה של החומרים, לרוב גם אינה יקרה. בארצות הברית אפשר למצוא אחת מתוקה בפחות מ-100 דולר. היתרון הגדול שלה הוא היותה קטנטונת. הרוחב שלה עומד בדרך כלל על 30 סנטימטר, מה שמאוד נעים לתינוק בן יומו. פעם היה אפשר לראות נשים נושאות את התינוק מחוץ לבית בסלקל המקסים הזה, אבל היום, כשיש לנו מנשאים, עגלות ומה לא, זה מחזה נדיר. בכל אופן, הפעם היחידה שהזדמן לי לצפות במחזה הזה היתה בסרט הצרפתי השכנה ממול,  שזו הסיבה היחידה שמצאתי לצפות בו.


העריסה של שרון

העריסה של שרון נקלעה בשוויץ לפני שלושה דורות, והיא יוצאת דופן כיוון שבניגוד לעריסות העץ והפלסטיק, רוב העריסות הקלועות, ישנות וחדשות כאחת, הן אובליות. הצורה הריבועית-מלבנית היא לא צורה טבעית, הזרימה של הקליעה היא תמיד מעגלית, ולמרות שאני תמיד מעדיפה את העגול, פה הריבוע הוא דווקא שינוי יוצא דופן ומרענן. היתרון הגדול שלה בעיניי הוא שיש סיכויים טובים למצוא לה מזרן תואם בארץ, אם כי שרון התלוננה שזה לא היה קל. שתנסה לחפש פה מזרן אובלי, ואז נראה.

אחרונה חביבה

אני כל כך אוהבת את העריסה הזו לא בגלל העיצוב שלה, אלא בשל טכניקת הקליעה. הטכניקה נקראת fitch והיא מיוחדת בשל שילוב החוזק שלה עם התחושה האוורירית. העריסה עשויה רובה מניצבים צפופים-צפופים שמוחזקים על ידי שלוש שורות קלועות בלבד. בניגוד למה שאתם אולי עלולים לחשוב, המקלעת הזו חזקה מאוד ואני אוהבת את המראה הקל והאוורירי שבא עם החוזק והעמידות. אם חיפשתם מה לעשות עם 537 יורו מיותרים (לפני משלוח), אז הנה, מצאתם.